Rozhovor s Pycom

Martin “Pyco” Rausch: Zabiť zviera kvôli potrave by som nedokázal

Autor kníh Moje jedlo a Moje jedlo 2, Martin “Pyco” Rausch, je mužom mnohých tvári. Talentovaný moderátor pôsobí prirodzene vo všetkých televíznych projektoch, v ktorých sa ukáže. Rovnako prirodzene mu to ide aj za sporákom. Zdravá výživa, vegetariánska strava a nové recepty robia z neho gurmána s veľkým G.

Je dobre známou vecou, že ste vegetarián a preferujete zdravú a vyváženú stravu. Čo vás viedlo k tomuto štýlu života?

Je milé, ak ma takto vnímate, ja o sebe nikdy netvrdím, že sa stravujem zdravo a vyvážene, len sa o to snažím. A formou svojich kníh či jedál, ktoré šírim do sveta, napríklad cez kontá na sociálnych sieťach, sa skôr snažím inšpirovať, nie učiť, a už vôbec nie poučovať. O jedlo a gastronómiu som sa zaujímal odjakživa, takže to bol prirodzený jav.

Nepociťujete absenciu mäsa medzi ostatnými živinami?

Ja neviem, či sa dá pociťovať absencia mäsa. To, že niekto má chuť na rezeň, nie je absencia mäsa. A ak niečo nazvete absenciou, predpokladáte, že to je proti zdravému návyku. Ako keby sa vás niekto spýtal, ako v plnom zdraví vnímate absenciu infarktu vo svojom živote. Ak sa pár dní po sebe musím stravovať mimo domu, skôr pociťujem absenciu kvalitného jedla. Ľudia, ktorí sami vôbec nevaria, v drvivej väčšine ani nemajú páru o tom, čo za živiny či vyváženosť v rámci jednotlivých zložiek potravy príjímajú.

S odstupom dvoch rokov ste vydali dve kuchárske knihy Moje jedlo a Moje jedlo 2. Čím je práve vaša kniha iná ako ostatné kuchárske knihy na našom trhu?

Tým, že je spontánna, autorská a asi aj tým, že je bez mäsa, aj keď moje knihy nie sú určené priamo vegetariánom či ovo-lacto-vegetariánom. Nevznikli ako vedľajší produkt žiadneho časopisu, ordinácie, televízneho programu, ani mi ju nevymyslelo žiadne väčšie vydavateľstvo, ktoré si chcelo spestriť portfólio. A iná je asi v tom, že som si receptúry sám vymyslel, uvaril, nafotil aj vydal. Zatiaľ som sa s podobným prípadom one-man-show u nás nestretol.  
CELÝ ROZHOVOR
»