„Varenie je pre mňa celoživotnou alchýmiou“

Zdroj: bratilicious.com
Dátum: 2013

Vieme, že máš rád dobré jedlo a zaujímaš sa o gastronómiu – malo na to vplyv len to, že si vychodil hotelovú akadémiu alebo k tomu prispeli aj iné faktory?
Keď máš 15 rokov, len sotva si dokážeš vybrať školu, ktorá Ti zmení život. Ale zase, nikdy nevieš čo Ťa bude v živote z tej školy sprevádzať. Ja som zvolil hotelovku kvôli prevahe humanitných predmetov, počtu cudzích jazykov a päťročnému štúdiu. A hodiny gastrónomie, cestovného ruchu a prípravy pokrmov mi z dlhodobého hľadiska dali toho najviac.

Chápem, ja som si zasa zvolil kvôli tým istým dôvodom psychológiu. Čo ťa vlastne na gastronómii alebo dobrom jedle láka?
Rád jem. A rád jem dobré jedlo, tak ako asi všetci. Rozdiel medzi ľuďmi ktorí radi varia a ktorí nevaria vôbec, nie je len v samotnom fakte o varení. Čím viac sa o gastronómii a surovinách dozviem, tým viac zisťujem že toho ešte stále veľa neviem. Preto je varenie pre mňa akousi celoživotnou alchýmiou, ktorej priebežné plody končia na tanieri.

Takže si vlastne gastroalchymista Čo varíš najradšej?
Takmer všetko čo som zozbieral v knihe “MOJE JEDLO”, čiže rýchle, ľahké pokrmy, ktoré nevyžadujú veľa času na prípravu a pozostávajú z dostupných, čerstvých surovín a byliniek. Varím bezmäsito a jedávam viac ako tri krát za deň, takže rád pripravujem jedlá z ktorých sa dá postupne “ujedať”… .

Áno, už dlhšie sa vie, že keď chce človek jesť zdravo, jeden alebo dva obrovské chody denne mu viac škodia ako prospievajú. Čo keď ti prídu hostia? Zhostíš sa úlohy kuchára ty a či to necháš na nejakú reštauráciu?
Ani si nepamätám kedy som vzal väčšiu partiu na jedlo do reštaurácie. Pokiaľ mám čas a možnosti, najradšej sám toho veľa navarím a potom sa hoduje. Alebo sa rád nechám k niekomu pozvať.

To nie je zlý systém! Aký máš názor na bratislavské reštaurácie a máš nejakú obľúbenú?
Vyslovene obľúbenú nemám a aj môj prehľad je obmedzený viacmenej na pracovné stretnutia. V Bratislave mám zvyčajne vždy lepšie jedlo doma než v reštaurácii, takže mi chýba dôvod pravidelne sa stravovať vonku. Reštaurácie aktívne vyhľadávam keď cestujem, takmer nikdy sa nestravujem vo veľkých hoteloch.

V ako štádiu je tvoj údajný plán nad založením vlastnej reštaurácie?
V štádiu zamýšľania sa nad niečim čo nikdy neexistovalo, pri odpovedaní na otázky v rozhovoroch… Nemám zatiaľ ani len ambíciu, tobôž energiu či dokonca peniaze niečo také na Slovensku skúšať.

Súhlas, momentálna situácia určite začínajúcim podnikateľom nepraje. Radšej si sa dal na tvorivú cestu a vydal si knihu o jedle – o čom vlastne je?
Mal to byť pôvodne darček pre blízkych, malá zbierka receptov. Nakoniec je z toho kniha ktorá v prvom rade odpovedá na otázku “Čo ješ, keď 18 rokov neješ mäso?”. Zvykol som si na kombináciu vlastnej a stredomorskej kuchyne, vyznávam pomerne prostý a zdravý štýl stravovania. A záujem, ktorý kniha vzbudila ma presvedčil o tom, že nie som sám. Ľudia u nás varia bez rozdielu veku, pohlavia a vzdelania – som milo prekvapený, koľko ľudí na Slovensku poctivo triedi a vyberá to čo chce konzumovať. A vôbec to nie je o peniazoch.

Vyhlasujem, že takúto knižku oficiálne podporujeme! A čo hovoríš na projekt Bratilicious?
Držím vám palce. Reštaurácie by mali dbať na kvalitu a spokojnosť hosťa, neraz to končí pri zaplatení účtu. Preto som rád, ak podniky ktoré urobili dobrý dojem, dostanú väčší priestor na to aby sa o nich dozvedelo čo najviac ľudí. A výborná je aj výstraha pred nezodpovednými.

Našťastie sme zatiaľ narazili len na dva podniky, ktoré boli také nijaké. Čo je pre teba osobne pri návšteve reštaurácie alebo iného podniku najdôležitejšie? Kvalita jedla, obsluha…?
Samozrejme prvoradé je jedlo. Ale pokiaľ sa mi nepáči atmosféra alebo správanie personálu či prostredie, sotva mi môže chutiť. Ak ma niekto posadí ku chladiacemu boxu so svietiacou reklamou a musím pri tom počúvať rádio, radšej si ani nepýtam jedálny lístok.

Posledná otázka – čo by si odkázal čitateľom Bratilicious ako fanúšikom bratislavskej gastronómie?
Aby vždy chutilo, aby čítali len o pozitívnych prekvapeniach a aby sa z Bratislavy stal terč aj pre gastroturistov. Určite k tomu môžete aj vy sami dopomôcť článkami a odporúčaniami v angličtine či nemčine.

To je spolu s novým dizajnom v pláne. Dúfame, že čoskoro sa nám to podarí pretaviť do reality.
Martinovi za posktynutie rozhovoru ďakujeme a prajeme všetko dobré ako v gastronomickej alchýmii, tak v profesionálnom a súkromnom živote. Jeho knižku Moje Jedlo si môžete kúpiť na tomto linku.