Rozhovor z časopisu Lekáreň

Zdroj: naturprodukt.sk
Dátum: január

Čím ste chceli byť, keď ste boli malým chlapcom a ako ste sa dostali do sveta šoubiznisu?
Ako dieťa som najčastejšie na túto otázku odpovedal: raz budem učiteľom. V puberte neskôr prišla túžba študovať cudzie reči a stať sa prekladateľom a nakoniec som si splnil sen prácou hudobného redaktora v časoch, keď sme bez rádia novú hudbu takmer nemohli počúvať. Nikdy som vedome do „sveta šoubiznisu“ nevstúpil. Je to vec mysle.

Aká charakteristická črta vás vystihuje najlepšie?
Označiť sa za zodpovedného či trpezlivého, by bolo asi nezodpovedné a unáhlené.

Je o vás známe, že preferujete zdravý životný štýl. Ako sa vám darí udržiavať v dobrej kondícii?
Práve pojem dobrá kondícia je neraz veľká neznáma. Môžete sa ukážkovo stravovať a zlomíte si nohu s trvalými následkami alebo vám vyskočí platnička. Môžete pravidelne športovať a zradí vás zdravie kvôli genetickým predpokladom. Každý máme namiešané isté karty a je záhadou aj trikom zároveň, vedieť s nimi hrať dobre a čo najdlhšie. Práve o to sa snažím.

Čo sa zmenilo vo vašom živote po vylúčení mäsa z jedálnička?
Urýchlil sa mi metabolizmus, začal som sa cítiť lepšie. Avšak mne mäso ani v prvej polovici života obzvlášť nešmakovalo a po pokusoch o jeho prípravu sa mi vďaka mnohým procesom dokonca znechutilo. Takže som si ho nikdy neodopieral ani mi za ním nebolo smutno.

Ako vyzerá váš bežný deň?
Bežný deň vlastne nepoznám. Som v pracovnej alebo oddychovej fáze, alebo niekde medzitým. Raz pracujem pre televíziu, inokedy som zatvorený v kuchyni s fotoaparátom na krku, potom sa venujem besedám či workshopom o varení. Niektoré aktivity sú spojené s cestovaním a presúvaním, ďalšie zas znamenajú skôr psychickú záťaž, takže vždy vyvažujem to, čoho je aktuálne priveľa. Každý mesiac robím niečo celkom iné, než ten predošlý.

Čo vás viedlo k napísaniu v poradí už druhej knihy?
Záľuba vo varení, ktorej som sa tentokrát už naplno oddal, po prejavenej dôvere čitateľov mojej debutovej knihy. Zatiaľ čo prvý diel bol pre mňa sondou, až jeho pokračovanie je priamou ukážkou toho, čo chcem priniesť do slovenských domácností, bez presviedčania či jesť alebo nejesť mäso. To, čo varím ja sám, je vhodné do akejkoľvek kuchyne, trebárs aj k mäsovým pokrmom.

Na obrazovke pôsobíte vždy sviežo a energicky. Ako vyzerá vaša bežná starostlivosť o pokožku a pleť?
Televízne líčenie aj z mŕtvoly urobí svieži zjav, musel som si však dlho zvykať na nánosy maskérskych prípravkov na tvári. Roky televíznej práce ma naučili používať kvalitný pánsky krém a vhodné mydlo. Ak sa to teda dá povedať, pleti venujem pozornosť najmä počas televíznych projektov.

Predpokladáme, že aj vy bojujete v zimnom obdobís nachladnutím a chrípkou. Odporučili by ste našim čitateľom nejaký vlastný osvedčený recept?
Obyčajne sa v chrípkovom období nadopujem cesnakom, zázvorom, medom a čili. Najlepšie je všetko zmiešať, alternatívne pridať škoricu, orechy a čo najviac čerstvej domácej zeleniny, ktorej je v zimnom období samozrejme najmenej. Kyslá kapusta a cibuľa tiež robia zázraky.

Aké projekty momentálne plánujete?
Jediné, čo po nesmierne vyčerpávajúcom roku 2014 plánujem, je oddych. Začiatok roka chcem mať pokojný. Bezstarostnú pauzu, dlhšiu ako mesiac, som nemal už dva roky.