Štyri ročné obdobia (Moje jedlo 3)

:: AVOKÁDOVÁ NÁTIERKA S BRYNDZOU 

3 avokáda
2 šalotky
1 strúčik cesnaku
40 gramov sterilizovaných uhoriek
1PL olivového oleja
200 gramov bryndze
4 pita chleby, tortilly či lokše

 

Šalotku očistenú s cesnakom v mixéri s uhorkami a lyžicou olivového oleja vymixujeme na jemnú drť, ktorú potom ručne vymiešame s bryndzou.

Avokádo bez kôstky pokrájame na kocky, primiešame do masy a roztlačíme nepravidelne tak, aby v nátierke zostali aj väčšie kusy. Podávame s pečivom.

 


 

:: PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU 

50 listov medvedieho cesnaku
20g píniové oriešky
1/2ks citrónu
40g parmezánu
10PL olivového oleja
petržlenová vňať

 

Medvedí cesnak dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou, následne osušíme, nadrobno pokrájame a vložíme do ručného mixéra. Pridáme oriešky, petržlenovú vňať, na menšie kocky pokrájaný parmezán a šťavu z polovice citróna. Narázovo mixujeme na etapy a medzitým podľa potreby premiešame obsah mixéra smerom od stien do stredu. Olivový olej (6PL) pridávame po lyžiciach.

Pesto zamiešame so cestovín, používame ako dip so zeleninou, tyčinkami alebo pečivom a chutí skvelo na hrianke. Ak vynecháte parmezán a oriešky, pesto je vhodné aj ako prísada do polievky, po dovarení dodá aj iným jedlám aromatickú a jarnú chuť.

Pokiaľ hotové pesto ihneď nepoužijeme, skldujeme ho v chlade, obsah pohára zbavíme vzduchových bublín a zalejem zvyškom oleja.

 


 

:: MELÓNOVÁ TORTA S TVAROHOM 

Doba prípravy: 25 minút

200 g čerešní
100 ml vody
1 drievko škorice
2 lyžice trstinového cukru (príp. kokosového)
1 menší červený melón
250 g jemného plnotučného tvarohu

 

Čerešne dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Niekoľko kúskov odložíme bokom na ozdobu.
Zvyšné vykôstkujeme a v menšom hrnci povaríme 10 minút s vodou a škoricovým drievkom. Občas premiešame.
Po 10 minútach pridáme cukor a varíme ešte ďalších 5 minút, kým zredukovaná šťava nezačne hustnúť.
Premiestnime do studenej nádoby a necháme celkom vychladnúť.
Zo stredovej časti vychladnutého melóna odkrojíme plát s hrúbkou cca 3-4 cm.
Tvaroh vyšľaháme metličkou a rovnomerne nanesieme na plát melóna.
Navrch pomocou lyžice poukladáme prevarené čerešne so zvyškom šťavy, pridáme čerstvé čerešne na ozdobu a ihneď podávame.

TIP: Prevarenú šťavu z čerešní môžeme zašľahať priamo do tvarohu, čím získame krásnu ružovú penu.

 


 

:: MRKVOVÁ TORTILLA S KLÍČKAMI 

suroviny (6ks, čas prípravy 15 minút):
mrkva | 250 g
cibuľa šalotka | 1 ks
dižónska horčica | 1 KL olivový olej | 4 PL
citrón | 1 ks
tahini (sezamová pasta) | 1 PL
tortilla | 6 ks
rôzne druhy klíčkov | 120 g
morská soľ
čierne korenie

 

Očistenú mrkvu pokrájanú na kocky povaríme 10 minút vo vode so štipkou soli, potom scedíme a necháme čiastočne vychladnúť.
V mixéri vyšľaháme pokrájanú šalotku s horčicou, štipkou morskej soli a čierneho korenia. V závere pomaly zašľaháme aj olivový olej.
Uvarenú mrkvu pokvapkáme citrónom a nárazovo vyšľaháme ručným mixérom, nie však celkom na kašu, ojedinelé väčšie kúsky môžeme ponechať nerozmixované. Potom vmiešame pripravený dresing a tahini.
Tortilly opečieme 2 minúty z každej strany na suchej panvici, natrieme zmesou, posypeme dôkladne umytými klíčkami a zvinieme. Môžeme plniť aj opečenou špargľou, skaramelizovanou cibuľkou, bylinkami alebo šalátom.

 


 

:: FAZUĽOVÁ POLIEVKA S KAPUSTOU 

suroviny (12 porcií, čas prípravy 90 minút)

biela veľká fazuľa | 250 g
kyslá kapusta | 250 g
batat|1ks
cibuľa šalotka | 2 ks
strúčik cesnaku | 2 ks
olivový olej | 4 PL
sušené paradajky | 70 g
paradajkový pretlak | 400 g
rímska rasca | 1 ČL
morská soľ | 1 ČL
mletá údená paprika | 1 ČL
sušený majorán | 1 ČL
čierne korenie | 1 KL
bobkový list | 3 ks

 

postup:
– Cez noc namočenú fazuľu prepláchneme a vo veľkom hrnci pod pokrievkou varíme 1 hodinu spolu s kyslou kapustou, bobkovým listom, nahrubo postrúhaným batatom a vodou (3 l).
– V panvici rozohrejeme olivový olej a 5 minút na ňom opekáme pokrájanú šalotku. Medzitým v mažiari spolu vymiešame rascu, morskú soľ, čierne korenie a majorán. Po piatich minútach pridáme k cibuľke pripravenú zmes korenia a posekaný cesnak a sušené paradajky. Opražíme na jemnom plameni a po minúte pridáme aj mletú papriku, krátko miešame a potom celý obsah panvice vložíme do vriacej polievky. Pridáme aj paradajkový pretlak a ešte 20 minút varíme. Podľa potreby dochutíme morskou soľou.
– Pred podávaním nechajte polievku aspoň hodinu postáť, chuť bude výraznejšia. Ak máte v mrazničke odložený domáci vývar, nahraďte ním tretinu vody v úvode varenia, polievka získa ešte sýtejšiu chuť.

 


 

:: PEČENÁ CIBUĽA 

suroviny (2 porcie, čas prípravy 50 minút)
cibuľa šalotka | 10 ks
strúčik cesnaku | 4 ks
citrón | 1/2 ks
rozmarín | 4 ks (vetvičky)
semienka žltej horčice | 1 ČL
čierne korenie | 1 KL
morská soľ | 1 KL
olivový olej | 5 PL
biele víno | 3 PL

 

Recept:
Cibuľu zbavíme šupky smerom nadol ku koreňu, ktorý však ponecháme a pod tečúcou vodou ho dôkladne očistíme. Väčšie cibule prekrojíme na polovicu tak, aby koreňová časť držala pokope, cesnak očistíme a všetko vložíme do zapekacej nádoby aj s rozmarínom.
V mažiari drvením spojíme semienka horčice, čierne korenie a soľ. Zmes pridáme k pripravenej cibuli a všetko zalejeme citrónovou šťavou, olejom a bielym vínom. Dôkladne premiešame a pečieme 40-45 minút pri teplote 200 °C.
Výsledok je chuťovo výrazná symfónia, ktorou presvedčíte aj toho, kto cibuľu veľmi nevyhľadáva. Podávať môžeme s listovou zeleninou, pečivom a pohárom bieleho vína.