ŠTYRI ROČNÉ OBDOBIA (MOJE JEDLO 3)

Približne pred šiestimi rokmi chcel Pyco kamarátom vytvoriť darček, zväzok niekoľkých obľúbených receptov z vlastnej kuchyne. Nakoniec to ale prerástlo do myšlienky vytvoriť prvú knihu a podeliť sa o nápady, respektíve chute so širokou verejnosťou. Boli to väčšinou Pycové vlastné recepty, doplnené o známe jedlá, ktoré ochutnal na svojich cestách po svete. O dva roky neskôr potešil svojich priaznivcov „dvojkou“ s odvážnejšími kombináciami, v ktorej boli len jeho vlastné recepty, plus maximálne nejaké inšpirácie svetovými trendmi. Tretí diel série sa objavil na pultoch kníhkupectiev 1. decembra. Novinke dal autor názov Štyri ročné obdobia.

Pokračovanie jeho úspešnej kuchárskej série Moje jedlo má štyri farebné kapitoly venované práve štyrom ročným obdobiam. Jedlá cielene vytváral tak, aby s použitím sezónne dostupného ovocia a zeleniny, poskytli dostatok čerstvej inšpirácie v ktorejkoľvek časti roku. A taktiež sa vyhýbal notoricky známym postupom. Kniha ponúka viac ako 70 originálnych receptov. Nápady, príprava, foodstyling, text aj fotografie sú opäť jeho autorskou tvorbou. Ale zlomovým bodom sa pre tento osvedčený koncept stalo účinkovanie hosťa. Silvia Horecká je nadšencom zdravého stravovania a pôsobí ako gastrokonzultant. Je autorkou viacnásobne oceneného blogu s názvom „TERAPIA JEDLOM“ a dlhodobo pre Pyca symbolizuje dôveryhodný zdroj informácií. V každej kapitole opisuje, čo je počas roka na tanieri najvhodnejšie kombinovať a čomu je dobré sa vyhnúť. Ako Pyco sám povedal, veľmi ho bavia spoločné konverzácie, ľudsky si klikli a chcel daný element preniesť aj do knihy. Je vďačný, že Silvia pozvanie prijala.

Knihu, ktorá k vareniu nabáda vtipným slovným spojením Nebuď konzerva, treba si variť!, uviedla do života Silvia Horecká olivovým olejom, najhlavnejšia surovina celej jeho knižky.

Ako sám hovorí, keďže 22 rokov neje mäso, bolo by asi scestné, aby v knihe ľudí inšpiroval receptami na mäsité jedlá. Ale na druhej strane, knižku nevníma ako vegetariánsku kuchárku, nikoho nepresviedča, že to, čo robí on, je správne. Snaží sa ukázať pestrosť a farebnosť toho, čo sa dá robiť z u nás dostupných surovín a potravín a týmto ľudí inšpirovať. Napríklad aj tých, ktorí veľmi radi jedia mäso, ale nevedia, čím si ho spestriť.

Tretia knižka podľa Pycových slov vznikala „za jazdy“ počas roka, „prevaril“ v nej jar, leto jeseň aj zimu. V každom ročnom období sa snažil robiť dezerty, hlavné jedlá aj šaláty, aby to bolo pestrejšie.

Moje jedlo 3 potešilo nie len chuťové poháriky, no predovšetkým podporilo dobrú vec. Výťažok z predaja tričiek putoval občianskemu združeniu Deťom s rakovinou. A tým pomohol zlepšiť kliniku detskej onkológie v Bratislave.

Obálka knihy sa zrodila v nedeľu 9. októbra v deň, kedy sa narodil Martin. 

 

rok 2016 bol pre mňa neuveriteľnou jazdou. A včerajšok s Moje Jedlo ju zavŕšil. To, že môžem robiť najmä veci, ktoré ma bavia, nikdy nebudem vnímať ako samozrejmosť. ďakujem nielen tým, ktorí ma včera osobne prišli podporiť ale každému kto pri mne stál počas tejto dlhoročnej jazdy.
#feelingblessed ďakujem #videocomingsoon foto by Eduard Daniš (Photography)